Wykonanie
Składnikiok. 18 sztuk50 g
masła1/3 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
białego cukru1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli1/4 szklanki
oleju roślinnego (np.
słonecznikowego)2
jajka (mniejsze, M)1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni*Do przełożenia:
powidła śliwkowePrzygotowaniePrzygotować purée z pieczonej dyni* (dyni nie trzeba odciskać po upieczeniu, po prostu zmiksować).
Masło wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać
cukier brązowy i biały, odstawić. Do drugiej miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Dodać
cynamon,
gałkę muszkatołową i
sól, dokładnie wymieszać.
Masło ubijać mikserem razem z
cukrami przez około 2 - 3 minuty (
cukier nie musi być całkowicie rozpuszczony). Następnie stopniowo, małym strumieniem wlewać
olej cały czas ubijając (około 1 - 2 minuty). Dodawać po jednym
jajku cały czas ubijając, w
sumie przez około 2 - 3 minuty. Zmiksować z purée
dyniowym a następnie z mieszanką
mąki (tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką masę (ma być czubata łyżka) i wykładać ją na blaszkę zachowując około 3 cm odstępy (u mniej jednorazowo wyłożyłam 2/3 masy, resztę upiekłam w następnej partii). Masy nie należy rozsmarowywać, po prostu wyłożyć.Wstawić do piekarnika i piec przez 12 - 13 minut, aż
ciasteczka urosną. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekładać powidłami.WskazówkiUżywamy następujących miarek: 1 szklanka to 250 ml, 1/2 szklanki - 125 ml, 1/3 szklanki - 80 ml, 1/4 szklanki - 60 ml, 1 łyżeczka to 5 ml* jak upiec
dynię : około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka. Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée (nie trzeba odciskać ani odsączać dyni przed zmiksowaniem). Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można trzymać w lodówce przez kilka dni i przygotować np. placki
dyniowe lub inną potrawę . Można też zamrozić na dłużej.