Wykonanie
Mam nadzieję, że Wasze
dyniowe zapasy jeszcze się nie wyczerpały, bo dzisiaj kolejna propozycja z tym cudownym,
pomarańczowym warzywem w roli głównej.
Dyniowe whoopie
pies to ucierane
ciastka z dodatkiem dyni, przełożone powidłami. Bardzo delikatne, miękkie, korzenne. Dzięki powidłom smak staje się bardziej wyrazisty.Ich przygotowanie jest proste, nie zapomnijcie tylko o tym, by wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej.Składniki:50 g
masła1/3 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
białego cukru1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
imbiruszczypta
soli1/4 szklanki
oleju roślinnego2
jajka1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyniDo przełożenia:
powidła śliwkow eWykonanie:
Masło wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać
cukier brązowy i biały, odstawić. Do drugiej miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Dodać
cynamon,
gałkę muszkatołową i
sól, dokładnie wymieszać.
Masło ubijać mikserem razem z
cukrami przez około 2 - 3 minuty (
cukier nie musi być całkowicie rozpuszczony). Następnie stopniowo, małym strumieniem wlewać
olej cały czas ubijając (około 1 - 2 minuty). Dodawać po jednym
jajku cały czas ubijając, w
sumie przez około 2 - 3 minuty. Zmiksować z purée
dyniowym a następnie z mieszanką
mąki (tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką masę (ma być czubata łyżka) i wykładać ją na blaszkę zachowując około 3 cm odstępy (u mniej jednorazowo wyłożyłam 2/3 masy, resztę upiekłam w następnej partii). Masy nie należy rozsmarowywać, po prostu wyłożyć.Wstawić do piekarnika i piec przez 12 - 13 minut, aż
ciasteczka urosną. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekładać powidłami.Smacznego!przepis znalazłam na kwestii smaku