Wykonanie
Ciasto
marchewkowe bardzo często gości w moim domu, jednak w wersji tradycyjnej, na bazie
jajek. Wersja wegańska jest równie pyszna, nie wiem czy nawet nie smaczniejsza ze względu na dodatek soku i skórki z
pomarańczy. Ponadto ciasto jest niebywale aromatyczne i mięciutkie. Jego smak możecie wzbogacić dodając ulubione dodatki, np.
orzechy. Przepis znalazłam u Małgosi.

Składniki: na blaszkę 23cm220 g
mąki pszennej80g
brązowego cukru1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamon125g
oleju roślinnego70g
mleka ryżowego ( u mnie owsiane)sok z jednej
pomarańczy + otarta skórka150g drobno startej
marchwiPrzygotowanie:Wszystkie składniki dodajemy do jednej misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników. Przekładamy do blaszki o wymiarach 23cm ( okrągłej ) i pieczemy 45minut w temperaturze 170 stopni.