Wykonanie
Wiem, że nie mamy teraz sezonu
dyniowego, ale na pewno wielu z Was przechowuje w piwnicach, spiżarniach to wspaniałe jesienne warzywo. Ja w każdym razie robię tak każdego roku, aby długo po sezonie cieszyć się smakiem
dyniowych wypieków i obiadów. Dziś zatem propozycja dla tych, którzy są zapobiegliwi i przygotowani na bliskie spotkanie z
dynią. Przepis stąd .Składniki :Suche składniki:1 szklanka
mąki pszennej razowej3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej3
goździki1 ziarenko
ziela angielskiegoszczypta
soliMokre składniki:1 szklanka puree z dyni*1/2 szklanki delikatnego
oleju roślinnego1/3 szklanki
mleka roślinnego50 g
orzechów laskowych
Przygotowanie:
Goździki i
ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub w młynku. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi
przyprawami.Mokre składniki dokładnie wymieszać w małej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta, na sam koniec dodać większość posiekanych
orzechów - kilka zostawić do posypania ciasta. Delikatnie wmieszać
orzechy, przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi
orzechami.Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40 - 45 minut, przed wyciągnięciem wbić patyczek i sprawdzić czy jest suchy, w razie potrzeby dopiec ciasto jeszcze kilka minut.* Jak zrobić purée z dyni:
dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż
dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a
potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée . Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zamrozić.
