Wykonanie

Sezon na
śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze
śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze
śliwkami i kremem, więc tak oto powstał
biszkopt w zdrowszej wersji, bo z
mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i
mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie
śliwki, które uprzednio posypałam
cynamonem i
brązowym cukrem, dodałam odrobinę
masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji
owoców użyłam do polania całości. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i znika błyskawicznie ze stołu:) Ważne jest tylko, aby
śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA
BISZKOPT OWSIANY:3
jaja1/3 szklanki + 1 łyżka
cukru3 czubate łyżki
mąki owsianej *1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki gorącej
wodySKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:1 opakowanie budyniu
śmietankowego z
cukrem (60 g)400 ml
mleka 3/2 %250 g
mascarpone4 łyżki
cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANE
ŚLIWKI:500 g bardzo słodkich
śliwek2 łyżki
masła1 łyżeczka
cynamonu5 łyżek
brązowego cukru (lub więcej/mniej według uznania)WYKONANIE:Wszystkie składniki na
biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej.Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posmaruj je lekko
olejem (
boków nie smaruj).
Mąki przesiej i odłóż.Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Białka oddziel od
żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać (łyżka po łyżce)
cukier, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
Żółtka roztrzep widelcem z gorącą
wodą w miseczce. Powoli dodaj do
zółtek, po czym zmiksuj krótko, ale dokładnie.Do masy zacznij powolutku wsypywac przesiane
mąki, wymieszaj wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie drewnianą łyżką, wygraniając masę od dołu ku górze.Przełóż ciasto do tortownicy i piecz okolo 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź.KREM BUDYNIOWY:W garnuszku z grubym dnem zagotuj 350 ml
mleka.W 50 ml
mleka rozmieszaj proszek budyniowy i wlej mieszankę na gotujące się
mleko. Ugotuj
budyń.Całkowicie ostudzony
budyń zmiksuj krótko z
mascarpone i
cukrem pudrem.KARMELIZOWANE
ŚLIWKI:
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki.Na patelni rozgrzej
masło, wrzuć
śliwki, zasyp
cukrem i
cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż
śliwki około 20-25 minut . Ostudź.SKŁADNANIE CIASTA:
Biszkopt połóż na paterze lub ozdobnym talerzu.Posmaruj go kremem budyniowym.Na kremie ułóż
śliwki (przecięciem do dołu) i polej kilkoma łyżkami sosu z karmelizowania
owoców.Gotowe! Smacznego!* Domowa
Mąka Owsiana: odpowiednią ilość
płatków owsianych zmiel w malakserze lub blenderze. Gotowe!

