ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem budyniowym i korzennymi, karmelizowanymi śliwkami

Tarta z kremem budyniowym i korzennymi, karmelizowanymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Podane składniki wystarczyły do przygotowania dwóch tart o wymiarach 20x20 cm.
ciasto półkruche:
- 500 g. mąki pszennej
- 170 g. cukru pudru
- 2 jajka (schłodzone)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18% (schłodzonej)
- 200 g. masła (schłodzonego)
krem budyniowy:
- 750 ml. mleka
- 50 g. masła
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- łyżka mąki pszennej
- szklanka cukru
karmelizowane, korzenne śliwki:
- szklanka brązowego cukru
- mniej, niż 1/4 szklanki wody
- łyżeczka cynamonu
- 7-8 goździków
- 3 szklanki śliwek (już bez pestek)
Mąkę przesiewamy do miski, po czym wrzucamy pokrojone masło. Siekamy masło z mąką za pomocą noża, aby jak najbardziej je rozdrobnić. Dodajemy pozostałe składniki i staramy się w miarę szybko zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na ok. 5 mm. placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Ja używałam formy silikonowej, dzięki czemu nie musiałam smarować jej masłem. Do takiej formy ciasto nie przywiera.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie jakiś "obciążnik". Ja używam zwykłej, białej fasoli. Jest to potrzebne, aby w czasie pieczenia, ciasto wyrastając, za bardzo nie straciło swojego kształtu. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wyrzucamy wszystkie fasolki czy inne "obciążniki" i wstawiamy ponownie do piekarnika, na kolejnych 10 minut, aby się dopiekło. Upieczone ciasto wyjmujemy i stawiamy na kratce do wystudzenia.
Przygotowujemy krem. Pół litra mleka zagotowujemy z masłem, po czym zestawiamy je z ognia.
Pozostałe 250 ml. mleka mieszamy (za pomocą miksera) z jajkami. Dodajemy mąki, budyń, cukier i jeszcze chwilę wszystko mieszamy, a następnie przelewamy do zagotowanego mleka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy, aby mieć pewność, że nie ma żadnych grudek. Następnie garnek ponownie stawiamy na niewielkim gazie i cały czas mieszając, doprowadzamy masę do wrzenia. Powoli będzie nam gęstniała. Gdy zacznie bulgotać wyłączamy ogień a krem odstawiamy na kilka minut, aby delikatnie przestygł.
W tym czasie na suchą patelnię wsypujemy brązowy cukier, dodajemy wodę, cynamon i goździki. Wszystko dokładnie mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy często mieszając, a gdy syrop zacznie wrzeć, przekładamy na niego śliwki. Karmelizujemy je z jednej strony ok. 2 minut, a następnie przekładamy na drugą stronę. Zdejmujemy śliwki z patelni, gdy są już miękkie, ale jeszcze się nie rozpadają. Trzeba uważać, aby wyczuć ten moment.
Lekko przestudzony krem przekładamy na upieczony spód tarty, a następnie układamy na nim karmelizowane śliwki. Czekamy, aż krem całkowicie wystygnie, po czym tak przygotowaną tartę wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/09/tarta-z-kremem-budyniowym-i-korzennymi.html