Wykonanie
Podane składniki wystarczyły do przygotowania dwóch tart o wymiarach 20x20 cm.ciasto półkruche:- 500 g.
mąki pszennej- 170 g.
cukru pudru- 2
jajka (schłodzone)- łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 łyżki
śmietany 18% (schłodzonej)- 200 g.
masła (schłodzonego)krem budyniowy:- 750 ml.
mleka- 50 g.
masła- opakowanie budyniu
śmietankowego- 2
jajka- 2 łyżki
mąki tortowej- łyżka
mąki pszennej- szklanka
cukrukarmelizowane, korzenne
śliwki:- szklanka
brązowego cukru- mniej, niż 1/4 szklanki
wody- łyżeczka
cynamonu- 7-8
goździków- 3 szklanki
śliwek (już bez pestek)
Mąkę przesiewamy do miski, po czym wrzucamy pokrojone
masło. Siekamy
masło z
mąką za pomocą noża, aby jak najbardziej je rozdrobnić. Dodajemy pozostałe składniki i staramy się w miarę szybko zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy
mąkę.Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na ok. 5 mm. placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Ja używałam formy silikonowej, dzięki
czemu nie musiałam smarować jej
masłem. Do takiej formy ciasto nie przywiera.Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie jakiś "obciążnik". Ja używam zwykłej,
białej fasoli. Jest to potrzebne, aby w czasie pieczenia, ciasto wyrastając, za bardzo nie straciło swojego kształtu. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wyrzucamy wszystkie
fasolki czy inne "obciążniki" i wstawiamy ponownie do piekarnika, na kolejnych 10 minut, aby się dopiekło. Upieczone ciasto wyjmujemy i stawiamy na kratce do wystudzenia.Przygotowujemy krem. Pół litra
mleka zagotowujemy z
masłem, po czym zestawiamy je z ognia.Pozostałe 250 ml.
mleka mieszamy (za pomocą miksera) z
jajkami. Dodajemy
mąki,
budyń,
cukier i jeszcze chwilę wszystko mieszamy, a następnie przelewamy do zagotowanego
mleka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy, aby
mieć pewność, że nie ma żadnych grudek. Następnie garnek ponownie stawiamy na niewielkim gazie i cały czas mieszając, doprowadzamy masę do wrzenia. Powoli będzie nam gęstniała. Gdy zacznie bulgotać wyłączamy ogień a krem odstawiamy na kilka minut, aby delikatnie przestygł.W tym czasie na suchą patelnię wsypujemy
brązowy cukier, dodajemy
wodę,
cynamon i
goździki. Wszystko dokładnie mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy często mieszając, a gdy
syrop zacznie wrzeć, przekładamy na niego
śliwki. Karmelizujemy je z jednej strony ok. 2 minut, a następnie przekładamy na drugą stronę. Zdejmujemy
śliwki z patelni, gdy są już miękkie, ale jeszcze się nie rozpadają. Trzeba uważać, aby wyczuć ten moment.Lekko przestudzony krem przekładamy na upieczony spód tarty, a następnie układamy na nim karmelizowane
śliwki. Czekamy, aż krem całkowicie wystygnie, po czym tak przygotowaną tartę wstawiamy do lodówki na około godzinę.Smacznego!