Wykonanie

Mnóstwo witamin w jednej kanapce - ciabatta na ciepło z warzywami - ulubiona kolacja "na szybko" mojej Rodziny. Ciabatty najpierw podpiekam kilka minut z
wędliną i
serem w piekarniku, by były gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw:
sałatą lodowa,
pomidorami,
cebulką,
papryką,
oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam
kiełkami brokuła, które od wielu lat namiętnie dodaję do wszelkich kanapek, surówek, sałatek i wielu przekąsek.
Kiełki brokuła to ogromne źródło sulforafanu, dzięki
czemu wykazują bardzo silne działanie antynowotworowe. Pomagają zapobiegać udarom mózgu raz obniżają ciśnienie
krwi. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wyraźnie wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. A przy tym wszystkim są pyszne!:) Gotowe ciabatty polewam
jogurtowym sosem czosnkowym. Możecie komponować kanapki se swoimi ulubionymi warzywami, dodać
fetę lub
kozi ser albo
mozzarellę - możliwości jest wiele. Spróbujcie sami!:)SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):2 ciabatty2 plastry
sera żółtego4 plastry
wędliny (ja użyłam
salami)garść poszatkowanej
sałaty lodowej1
pomidor0,5
cebuli cebula1/4
papryki kolorowejkilka
oliwek czarnych i zielonychkilka papryczek jalapeñogarść
kiełków brokułaSKŁADNIKI NA
SOS CZOSNKOWY:0,5 szklanki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnkusólświeżo zmielony
pieprzszczypta
brązowego cukruWYKONANIE:
SOS CZOSNKOWY:DO miseczki wlej
jogurt, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy. Dobrze wymieszaj.CIABATTY:Piekarnik nagrzej do 180 stopni C .Ciabatty przekrój na pół, nie rozcinając przy tym ich do końca, mają się tylko lekko rozkładać na boki. Połóż na nich po dwa plastry
wędliny i jeden plaster
żółtego sera. Zapiecz je przez 4-5 minut w piekarniku, tylko do rozpuszczenia się
zera.Na gorące ciabatty ułóż kolejno
sałatę lodową, plastry
pomidora,
cebulę krojoną w piórka,
paprykę pocięta w słupki, drobno pokrojone
oliwki i papryczkę j alapeño. Górę posyp sporą ilością
kiełków brokuła i polej całość sosem. Złóż ciabattę na pół i gotowe! Smacznego!