Wykonanie

Serników nigdy nie mam dość, a ponieważ miałam w lodówce wiaderko
śmietankowego twarogu i koszyczek
borówek amerykańskich - było jasne, ze musi z nich powstać sernik:) Zrobiłam go na bazie przepisu na sernik nowojorski, dodając do niego jednak więcej
jajek i
śmietanę kremówkę. Wierzch oblałam pod koniec pieczenia gęstą
śmietaną i posypałam obficie
borówkami. Dzięki temu zabiegowi
borówki nie popękały i ładnie się prezentowały po wyjęciu z piekarnika. Pieczony w kąpieli
wodnej w temperaturze 160 stopni C sernik był równy jak stół, a jego konsystencja aksamitna, ciężka i mazista... dokładnie tak jak lubię:)
Borówki stanowiły doskonałe zwieńczenie całości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg
sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)5
jajek1
żółtko1,5 szklanki
cukru4 łyżki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią1 szklanka
śmietany kremówki 36 %DODATKOWO:200 gęstej kwaśnej
śmietany 18%3 łyżki
cukru pudru250 g
borówek amerykańskichWYKONANIE:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C .Dno tortownicy o wymiarach 22-23 cm wyłóż folią aluminiową. Teraz obłóż dokładnie folią formę z zewnątrz, powtarzając tę czynność kilka
razy. Delikatnie, ale dokładnie dociśnij ją do formy, żeby
woda z kąpieli
wodnej się w późniejszym czasie do niej nie przedostała.W misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj krótko, tylko do ich połączenia. Przełóż masę do tortownicy.Tortownicę wsadź do naczynia żaroodpornego (lub większej formy do pieczenia - ja użyłam w tym celu prostokątnej formy do ciasta) i nalej do niego gorącej
wody, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.Piecz sernik około 70 minut, tak, aby wierzch był równo ścięty po dotknięciu go palcem.Kwaśną
śmietanę dokładnie wymieszaj z
cukrem pudrem.Po tym czasie uchyl drzwiczki, wysuń sernik i rozsmaruj na nim
śmietanową polewę oraz posyp
borówkami. Piecz jeszcze jakieś 7-10 minut .Wyłącz piekarnik, wysuń sernik i przy uchylonych drzwiczkach studź go tak przez 1-2 h . Po tym czasie wyjmij sernik, zdejmij z tortownicy folię, w którą był owinięty, wytrzyj z nadmiaru
wody i wsadź do lodówki na minimum 12 h, a najlepiej na cała noc . Smacznego!