Wykonanie
Jako, że za mazurkami rodzinnie nie przepadamy, zawsze pieczemy cos co go imituje. Zazwyczaj są to
torty na
biszkopcie przełożone kremami i ozdobione na wzór mazurka. Nie zawsze jednak ma się ochotę na takie ciasto. Dlatego alternatywa może być sernik na kruchym spodzie (choć ja pieke bez
spodów....nie lubię) który przyozdobimy tak by imitował mazurka. Choć oczywiście może być też zwykłym normalnym wspaniałym sernikiem ;) Takim jakie lubimy najbardziej, idealnie mokry, puszysty i kremowy w smaku...mmm nic tylko jeść. Mój zniknął w przeciągu 15 minut ;)Inspiracja pochodzi od Agi .
Składniki:-50dkg
sera na sernik (mój miał być malutki dlatego tylko tyle
serka, można zwiększyć wszystkie składniki proporcjonalnie)-160g
śmietany 18%-3
jajka-2/3 szklanki
cukru-
cukier waniliowym-1/2 budyniu
waniliowegoJeśli mamy
twaróg z kostki to mielimy go 3-krotnie. Ja użyłam wiaderkowego więc ten krok pominęłam.
Twaróg przekładamy do miski i miksując na niskich obrotach dodajemy
śmietanę,
cukier,
cukier waniliowy, pojedynczo
jajka, oraz
budyń. Gdy masa jest jednolita, to wylewamy ją do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułka tartą, lub włożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam małej 21cm tortownicy. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, aż sernik ostygnie. Na noc wkładamy do lodówki. Na drugi dzień ozdabiamy wg upodobań. Smacznego :))))