Wykonanie
By MagicPot, 30 października 2015Halloweenowy
biszkopt to ciasto idealne na Halloween. By przygotować takie ciasto skłoniło mnie chęć uraczenia dzieci nową
modą na obchodzenie Halloween w Polsce. Chciałam by prócz przebrań i zbierania
cukierków miały „coś” specjalnie dla nich z okazji Halloween.Jak sama nazwa wskazuje – głównym składnikiem ciasta jest
biszkopt, a dzięki dodaniu
szpinaku,
kakaa powstał Halloweenowy
biszkopt.6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąkiszczypta
solipuder
chleba świętojańskiego lub czyste
kakao bez dodatków typu
cukruokoło 150g rozmrożonego rozdrobnionego
szpinakupół szklanki
oliwy lub szklanka
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegopaczka żelek – najlepiej węże, ja użyłam miśkówkilka sztuk
herbatników – najlepiej podłużnych, jeżeli takowych nie macie mogą być tradycyjne
pisaki cukrowe do pisania po herbatnikachjedno opakowanie
zielonej galaretki – smak dowolnyPrzygotowania rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia
szpinaku – na kilka godzin przed robieniem ciasta kilka kostek rozdrobnionego
szpinaku .Kolejna czynność to zagotowałam
wodę na
galaretkę – przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Dokładnie wymieszaną
galaretkę odstawiamy na bok, by przestygła.Następnie rozpoczęłam przygotowania do przygotowania ciasta
biszkoptowego:Oddzieliłam
białka od
żółtek – oba składniki wrzuciłam do średnich misek.
Żółtka utarłam z
cukrem, następnie przesiałam
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dalej miksowałam. Na koniec dodałam
oliwę i dalej miksowałam – ciasto wyszło gęste.Do gęstego ciasta przesiałam 3 łyżki proszku z
chleba świętojańskiego i jedną łyżkę
kakaa.
Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną
soli.Do ciasta z
żółtek dodałam ubitą pianę i dokładnie zmiksowałam wszystkie składniki.Do mniejszej miski wrzuciłam rozmrożony
szpinak i zalałam niedużą ilością ciasta
biszkoptowego i dokładnie wymieszałam łyżką. Ciasta powinno być mało – podczas mieszania
szpinaku powinno być bardzo dużo w stosunku do ciasta
biszkoptowego.Nastawiłam piekarnik na 180 C.Naszykowałam dwie brytfanki które wyłożyłam papierem do pieczenia: mniejsza o wymiarach 10 cm szerokości, 24 cm długości i 7 cm wysokości i do niej wlałam ciasto
biszkoptowe ze
szpinakiem; większa o wymiarach 14 cm szerokości, 25 cm długości i 7 cm wysokości i do tej brytfanki wlałam ciasto
biszkoptowe bez
szpinaku.Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam obie brytfanki i piekłam 30 minut. Po tym czasie wyjęłam obie brytfanki i odstawiłam na bok by ciasto ostygło.Gdy ciasto i
galaretka stygły, przygotowałam
herbatniki – nie miałam podłużnych więc delikatnie nożem przecięłam wzdłuż dłuższego
boku i na każdym na górze narysowałam
cukrowym pisakami krzyże – tak by wyglądały jak płyty nagrobkowe.Gdy ciasto było lekko ostygnięte wyciągnęłam z brytfanek i odłożyłam do całkowitego ostygnięcia.Do szklanego naczynia – może być półmisek, ważne by naczynie było przezroczyste – na dno wrzuciłam kawałki
biszkopta bez
szpinaku i ręką ugniotłam by było twardo zbite.Na wierz wrzuciłam żelki – najlepiej aby były ciemno-kolorowe by nie zlały się z kolorem
galaretki.By
galaretka szybko się „zsiadła” wstawiłam ją do lodówki i co kilkanaście minut sprawdzałam czy nie jest w wersji płynnej.Gdy
galaretka miała konsystencję podobną do kiśla zalałam ciasto i żelki i wstawiłam do lodówki by
galaretka jeszcze bardziej się „zśiadła”.Po jakichś 30 minutach wyciągnęłam ciasto z lodówki i obsypałam mocno porwanym
ciastem biszkoptowym ze
szpinakiem, tak by wyglądało to jak ziemia. Wierzch udekorowałam wpierw cukrowymi pisakami w kolorze zielonym i czerwonym, następnie wstawiłam płyty nagrobkowe z
herbatników i powkładałam żelki
miśki do góry nogami i poukładałam je na plecach.Ciasto na Halloween gotowe! Smacznego!Polecam inne przepisy na ciasta:
