Wykonanie
To moja pierwsza drożdżowa
strucla. Wyszła przepyszna - w sam raz do
kawy lub
kakao :)

Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki1
jajko25 g świeżych
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mleka8 łyżek
cukru1/4 szklanki rozpuszczonego
masłaszczypta
soliolejek cytrynowySer:350-400 g
twarożku (u mnie z wiaderka)1
żółtko3 łyżki
cukruolejek cytrynowy1 czubata łyżka
masłaKruszonka:1 łyżka
masła1 łyżka
cukru2 łyżki
mąkiDodatkowo:3-4 łyżki
jagód (
borówek)Sposób wykonania:1. W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy
mąkę,
cukier,
jajko, szczyptę
soli i
olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone
masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać
mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.3.
Ser mieszamy z
żółtkiem,
cukrem,
olejkiem i rozpuszczonym
masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy
serem, posypujemy
borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba
strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.5. W międzyczasie łączymy składniki kruszonki.6. Posypujemy kruszonką.7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.8. Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego!!!