ßßß
Składniki500g mąki50g drożdży250ml mlekaSól2 jajka2 żółtka180g cukruLaska wanilii100g masła400g jagódPrzygotowanieW dużej misce wymieszaj drożdże z łyżką cukru.Po 5 minutach, gdy drożdże będą płynne, dolej do nich ciepłe mleko, wsyp 100g mąki i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj.Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.Jajka i żółtka ubij z cukrem (pół jajka zostaw na posmarowanie jagodzianek).Do jajek dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszaj.Roztop masło w małym garnuszku.Kiedy rozczyn urośnie, dodaj ubite jajka i resztę mąki.Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, następnie dolej masło i wyrabiaj, aż tłuszcz całkowicie połączy się z ciastem.Umieść wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut.Opłucz jagody i zostaw na sicie, aby odciekła z nich woda.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na oprószonym mąką czystym blacie lub stolnicy, następnie pokrój na kwadraty.Każdy kawałek ciasta wypełnij jagodami i zlep – najwygodniej to zrobić, umieszczając kawałki ciasta w małej, posmarowanej oliwą miseczce (łyżeczką nakładamy jagody i lepimy brzegi ciasta).Ułóż jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Za pomocą pędzelka posmaruj jagodzianki jajkiem.Piecz 30 minut.Smacznego!Zobacz także:Placek rabarbarowy z kruszonkąTort jagodowyBorówkowe muffinki – najlepsze na świecie!












