ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

Bogactwo warzyw i owoców na straganach i w sklepach jest po prostu oszałamiające. Codziennie staję przed coraz trudniejszym wyborem. Dziś – poza kurkami – pojawiły się wiśnie i czarne porzeczki. Poza tym cały czas pysznią się truskawki, jagody, czereśnie, agrest, morele, brzoskwinie…Na co się zdecydować? Po dłuższej chwili zawieszenia i rozterki (na szczęście sprzedawczyni w osiedlowym warzywniaku jest cierpliwa i wyrozumiała) znowu kupiłam jagody. Jagodzianki nie tylko zaspokoją moją wieczorną żądzę na słodycze, ale też będą wspaniałym śniadaniem w sobotni poranek.
Składniki
500g mąki
50g drożdży
250ml mleka
Sól
2 jajka
2 żółtka
180g cukru
Laska wanilii
100g masła
400g jagód
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj drożdże z łyżką cukru.
Po 5 minutach, gdy drożdże będą płynne, dolej do nich ciepłe mleko, wsyp 100g mąki i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Jajka i żółtka ubij z cukrem (pół jajka zostaw na posmarowanie jagodzianek).
Do jajek dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszaj.
Roztop masło w małym garnuszku.
Kiedy rozczyn urośnie, dodaj ubite jajka i resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, następnie dolej masło i wyrabiaj, aż tłuszcz całkowicie połączy się z ciastem.
Umieść wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut.
Opłucz jagody i zostaw na sicie, aby odciekła z nich woda.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na oprószonym mąką czystym blacie lub stolnicy, następnie pokrój na kwadraty.
Każdy kawałek ciasta wypełnij jagodami i zlep – najwygodniej to zrobić, umieszczając kawałki ciasta w małej, posmarowanej oliwą miseczce (łyżeczką nakładamy jagody i lepimy brzegi ciasta).
Ułóż jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Za pomocą pędzelka posmaruj jagodzianki jajkiem.
Piecz 30 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Placek rabarbarowy z kruszonką
Tort jagodowy
Borówkowe muffinki – najlepsze na świecie!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/05/jagodzianki