Wykonanie
Bogactwo
warzyw i owoców na straganach i w sklepach jest po prostu oszałamiające. Codziennie staję przed coraz trudniejszym wyborem. Dziś – poza
kurkami – pojawiły się
wiśnie i
czarne porzeczki. Poza tym cały czas pysznią się
truskawki,
jagody,
czereśnie,
agrest,
morele,
brzoskwinie…Na co się zdecydować? Po dłuższej chwili zawieszenia i rozterki (na szczęście sprzedawczyni w osiedlowym warzywniaku jest cierpliwa i wyrozumiała) znowu kupiłam
jagody. Jagodzianki nie tylko zaspokoją moją wieczorną żądzę na
słodycze, ale też będą wspaniałym śniadaniem w sobotni poranek.

Składniki500g
mąki50g
drożdży250ml
mlekaSól2
jajka2
żółtka180g
cukruLaska wanilii100g
masła400g
jagódPrzygotowanieW dużej misce wymieszaj
drożdże z łyżką
cukru.Po 5 minutach, gdy
drożdże będą płynne, dolej do nich ciepłe
mleko, wsyp 100g
mąki i szczyptę
soli, dokładnie wymieszaj.Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Jajka i
żółtka ubij z
cukrem (pół
jajka zostaw na posmarowanie jagodzianek).Do
jajek dodaj ziarenka wyskrobane z
laski wanilii, wymieszaj.Roztop
masło w małym garnuszku.Kiedy rozczyn urośnie, dodaj ubite
jajka i resztę
mąki.Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, następnie dolej
masło i wyrabiaj, aż tłuszcz całkowicie połączy się z
ciastem.Umieść wyrobione ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut.Opłucz
jagody i zostaw na sicie, aby odciekła z nich
woda.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na oprószonym
mąką czystym blacie lub stolnicy, następnie pokrój na kwadraty.Każdy kawałek ciasta wypełnij
jagodami i zlep – najwygodniej to zrobić, umieszczając kawałki ciasta w małej, posmarowanej
oliwą miseczce (łyżeczką nakładamy
jagody i lepimy brzegi ciasta).Ułóż jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Za pomocą pędzelka posmaruj jagodzianki
jajkiem.Piecz 30 minut.Smacznego!Zobacz także:Placek
rabarbarowy z kruszonkąTort
jagodowyBorówkowe muffinki – najlepsze na świecie!













