ßßß Cookit - przepis na Masa serowa:

Masa serowa:

nazwa

Wykonanie

Jeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)
4 jajka
niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)
szczypta soli
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
1/2 szklanki mleka
3 jajka
niepełna szklanka cukru kryształu
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
polewa kakaowa
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).
2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.
3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.
4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/12/sernik-gotowany.html