Wykonanie
Jeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.

Składniki:Ciasto:4 szklanki
mąki pszennej20 dag
margaryny (lub pół na pół ze
smalcem)4
jajkaniepełna szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniakwaśna
śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta
soli1 kg mielonego
twarogu2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub 1
budyń1/2 szklanki
mleka3
jajkaniepełna szklanka
cukru kryształu1/2 kostki
masła1
cukier waniliowyDodatkowo:polewa
kakaowaSposób przygotowania:1.
Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć
ser, dodać
masło,
jajka,
cukier,
cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać
mleko wymieszane z
mąką (lub
budyniem) i wlać do
sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.Smacznego!!!