Wykonanie

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki piaskowej musi być koniecznie i dlatego dzisiaj prezentuję Wam dwukolorową z lukrem różanym.Składniki:400 g
mąki pszennej (dałam 100 g koszalińskiej i 300 g tortowej)100 g
mąki ziemniaczanej2-3 łyżeczki
proszku do pieczenia16 g
cukru waniliowego (1 opakowanie)200 g
masła 82% tłuszczu50 g
smalcu wieprzowego4
jajka100 ml
mleka (u mnie wiejskie)1 szklanka
cukruszczypta
soli2 łyżki
kakao (gorzkie)kilka kropli aromatu (u mnie
migdałowy)
cukier puder (u mnie różany)
wodaPrzygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem waniliowym i zwykłym, na białą puszystą masę, dodajemy
jajka i dalej ucieramy do połączenia składników, dodajemy powoli
mąkę gdy już masa będzie jednolita część odkładamy do oddzielnej miski, a do pozostałej części dodajemy
kakao i mieszamy ponownie, formę (ja mam silikonową) smarujemy np.
smalcem i obsypujemy
mąką. Nakładamy na przemian raz masę ciemną raz jasną. Pieczemy w temp. 170 st. przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Na koniec szykujemy
lukier w gorącej wodzie rozpuszczamy
cukier puder cały czas mieszając, polewamy nim wystudzoną babkę. Smacznego