Wykonanie
To nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2
razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy
sos czosnkowy :)
Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
cukruszczypta
soli30 g
drożdży3 łyżki
oleju1 łyżeczka suszonej
bazyliiSos:2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
keczupu1 łyżeczka
suszonego oregano lub
ziół prowansalskichNa wierzch:1
pomidor1
czerwona cebulka1/2
zielonej paprykikilka plasterków
salami1
ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzy
ser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy:
paprykę kroimy w cienkie paseczki,
cebulę w piórka,
ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a
oliwki i
pomidory kroimy na plasterki.3.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.4. Robimy ciasto. W połowie ciepłej
wody rozrabiamy
drożdże,
cukier i 2 łyżki
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta:
mąkę,
olej, resztę letniej
wody,
bazylię i
sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki:
cebulę,
ogórka kiszonego,
salami,
paprykę,
pomidory i
oliwki, całość posypujemy najpierw
przyprawą do pizzy, a
potem tartym
żółtym serem.6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.Pizza najlepiej smakuje z
sosem czosnkowym !Smacznego!!!