ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kalafior (ok 400-500 g)
2 marchewki
3 ziemniaki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych)
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
2 łyżki śmietany do zup
siekany koperek
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie.
2. Cebulę kroimy w kostkę.
3. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą półmiękkie, dorzucamy umyty i podzielony na różyczki kalafior.
4. Kiedy kalafior będzie miękki (ale nie rozgotowany!) zupę doprawiamy solą, pieprzem.
5. W osobnym naczyniu mieszamy 2 łyżki śmietany z 1 chochelką gorącej zupy i mieszankę wlewamy do garnka. Zupę podgrzewamy jeszcze chwilkę (ale nie doprowadzamy do wrzenia!), a na koniec dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/08/zupa-kalafiorowa.html