Wykonanie
Pyszne l ekkie ciasto w wiosennych kolorach.
Składniki:
Biszkopt:4
jajka3/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki m ąki zie mniaczanej3/4 szklanki
cukru1 łyż eczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejuMasa zielona:1 duża bu telka zielonego
napoju typu Kubuś (900ml)3 budynie
śmietankoweMasa śmietankowa:500 ml
śmietany 30%1
zielona galaretka (dowolna)Dodatkowo:2 opakowania deli cji2
zielone galaretkiSposób przygotowania:1. Robimy
biszko pt: oddzielamy
białka od
żółtek,
białka ubijamy, dodajemy
żółtka,
potem porcjami
cukier,
mąkę i
proszek do pieczenia, a na koniec 2 łyżki
oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut .2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim b udy nie, resztę zagotowujemy, jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na
biszkopt.3. Delicje uk ładamy na zielonej
masie czekoladą do góry.4. Jedną
zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy.
Śmietanę ubijamy, a następ nie wlewamy zi mną
galaretkę. Masę wykładamy na delicje.5. Dwie
zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość
wody). Lekko tężącą
galaretkę wylewamy na masę
śmietankową.6. Ciasto schład
zamy przed podaniem.Smacznego!!!