Wykonanie
Cześć,Tym razem przepis znaleziony na Doradca smaku . Zapraszam na szybkie muffinki z
budyniem .
Składniki (na 12 muffinek):1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,1/2 szklanki
cukru kryształu,1/2 opakowania
cukru wanilinowego,1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 budynie
śmietankowe,
mleko (zalecana ilość na opakowaniu budyniu, u mnie była 1/2 l
mleka),1/3 szklanki
oleju,1
jajko.
Making-of:Roztrzepujemy
jajko. Dodajemy
olej i
mleko i mieszamy.W drugiej misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukrem kryształem i
cukrem wanilinowym. Dodajemy w turach po 4 łyżeczki do masy z
jajkiem mieszając tak aby za każdym razem uzyskać gładką masę.Dwa budynie gotujemy tak jak jeden, wedle instrukcji z opakowania. Chodzi o uzyskanie nieco gęstszej masy niż standardowy
budyń.Do foremek nakładamy najpierw łyżkę masy, łyżkę ostudzonego budyniu oraz ponownie łyżkę masy. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż do zarumienienia.Smacznego!Gosia