ßßß Cookit - przepis na Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawię przepis na bardzo popularne ciasto Shrek. Nie wiem, dlaczego tak strasznie lubię to ciasto? Może to kwestia soku Pysio lub moich ulubionych ciastek delicji? W każdym razie kompozycja nietypowych składników tworzy naprawdę bardzo dobre i estetycznie wyglądające ciasto, które przede wszystkim robi furorę na imprezach dla dzieci. Robiłam to ciasto z wielu przepisów, ale jeden z lepszych znajduje się na tej stronie .
Składniki:
Biszkopt:
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa zielona
1l soku Pysio zielonego
3 budynie śmietankowe
Masa biała
2 paczki delicji
400ml śmietanki do ciast
zielona galaretka
Warstwa galaretki
zielona galaretka
Wykonanie
1. Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać kolejno cukier, olej i aromat. Delikatnie miksując dodawać kolejno żółtka. Do masy stopniowo dodawać przesianą mąkę cały czas delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blachy. Piec około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga: jeżeli lubisz wilgotny biszkopt, ciasto można lekko polać ponczem składającym się z: 0,5 szklanki wody, 2 łyżeczek cukru i soku z połowy cytryny .
2. Przygotowanie masy zielonej
Odlać jedną szklankę soku Pysio. W niej rozpuścić 3 budynie i wymieszać energicznie, aby nie było grudek. Resztę soku zagotować. Do zagotowanego soku wlać masę budyniową i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze gorącą masę budyniową wylać na biszkopt i wyrównać wierzch.
Jak masa przestygnie rozłożyć na niej delicje.
3. Przygotowanie masy białej
W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać rozpuszczoną chłodną galaretkę. Masę wymieszać i wylać na warstwę delicji.
4. Przygotowanie galaretki
Zieloną galaretkę przygotować w około 400 ml wody i przestudzić. Następnie wylać na warstwę białą.
Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez około 5 godzin do całkowitego stężenia.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/ciasto-shrek