Wykonanie
Dzisiaj przedstawię przepis na bardzo popularne ciasto
Shrek. Nie wiem, dlaczego tak strasznie lubię to ciasto? Może to kwestia soku Pysio lub moich ulubionych
ciastek delicji? W każdym razie kompozycja nietypowych składników tworzy naprawdę bardzo dobre i estetycznie wyglądające ciasto, które przede wszystkim robi furorę na imprezach dla dzieci. Robiłam to ciasto z wielu przepisów, ale jeden z lepszych znajduje się na tej stronie .Składniki:
Biszkopt:5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
cukru5
jajek2 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaaromat waniliowyMasa zielona1l soku Pysio zielonego3 budynie
śmietankoweMasa biała2 paczki delicji400ml
śmietanki do ciast
zielona galaretkaWarstwa
galaretkizielona galaretkaWykonanie1. Przygotowanie
biszkoptuPiekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno. Do ubitych
białek dodać kolejno
cukier,
olej i aromat. Delikatnie miksując dodawać kolejno
żółtka. Do masy stopniowo dodawać przesianą
mąkę cały czas delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blachy. Piec około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.Uwaga: jeżeli lubisz wilgotny
biszkopt, ciasto można lekko polać ponczem składającym się z: 0,5 szklanki
wody, 2 łyżeczek
cukru i soku z połowy
cytryny .2. Przygotowanie masy zielonejOdlać jedną szklankę soku Pysio. W niej rozpuścić 3 budynie i wymieszać energicznie, aby nie było grudek. Resztę soku zagotować. Do zagotowanego soku wlać masę budyniową i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze gorącą masę budyniową wylać na
biszkopt i wyrównać wierzch.Jak masa przestygnie rozłożyć na niej delicje.3. Przygotowanie masy białejW szklance gorącej
wody rozpuścić
galaretkę i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Do
śmietany dodać rozpuszczoną chłodną
galaretkę. Masę wymieszać i wylać na warstwę delicji.4. Przygotowanie
galaretkiZieloną galaretkę przygotować w około 400 ml
wody i przestudzić. Następnie wylać na warstwę białą.Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez około 5 godzin do całkowitego stężenia.