Wykonanie
Shrek: Ogry są… mniej więcej jak
cebula! Osioł: Śmierdzą?!
Shrek: Tak… nie! Osioł: Bo się od nich płacze?
Shrek: Nie! Osioł: Bo jak się je zostawi na słońcu, to robią się brązowe i rosną im włoski?
Shrek: NIE! Warstwy!
Cebula ma warstwy! Dociera? Ogry mają warstwy… Osioł: Aaa… więc ogry mają warstwy…! Wiesz, nie wszyscy lubią
cebulę…Tak jak i każdy Ogr ma warstwy, tak samo ciasto noszące nazwę na cześć najbardziej sympatycznego Ogra warstwy te także posiada :)Ciasto to po raz pierwszy spróbowałam w pracy, upieczone przez żonę kolegi. W tym miejscu wielkie podziękowania za przepis :) Składniki: Ciasto:5
jajek1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWarstwy:1 butelka soku Pysio lub Kubuś (zielonego)3 budynie
śmietankowe6
galaretek zielonych (np. agrestowa lub
kiwi)1/2 litra
śmietany 30 %2 opakowanie DelicjiPrzygotowanie:Na początku polecam zacząć od przygotowania
galaretek. Dwie
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance
wody - będą nam potrzebne do masy z
bitą śmietaną. Pozostałe cztery rozpuściłam w 5 szklankach
wody - to będzie nasza ostatnia warstwa.Oddzielamy
żółtka od
białek. Z
białek i
cukru ubijamy pianę. Gdy to zrobimy, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym
żółtku. Na koniec dodajemy obydwie
mąki z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką aż do połączenia wszystkich składników. Po dokładnym wymieszaniu ciasto wylewamy na blachę - ja użyłam takiej o wymiarach 40 cm x 25 cm. Pieczemy
biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw.Trzy budynie
śmietankowe rozrabiamy w szklance soku.
Resztę soku zagotowujemy, po czym dodajemy do niego rozrobiony
budyń. Zagotowujemy cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony
biszkopt. Kolor godny Ogra :)
Gdy masa ostygnie, układamy na niej Delicje
Następnie ubijamy
śmietanę i dodajemy do niej lekko tężniejącą
galaretkę (te dwie
galaretki rozpuszczone w 1 szklance
wody - o których
pisałam na początku). Masę wylewamy na delicje. Polecam włożyć ją na chwilę do lodówki, tak aby się nam ładnie zasklepiła.
Na sam koniec wierzch polewamy tężniejącymi
galaretkami.
Wkładamy ciasto do lodówki na parę godzin i gotowe !Smacznego! :)