Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 4
jajka- 4 łyżki
cukru- 4 łyżki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia*na I masę- 2 budynie
śmietankowe z
cukrem- 900ml zielonego Pysia lub Kubusia*na II masę- 250ml
śmietany 30%- 1
galaretka zielona*dodatkowo- 2
galaretki zielone- 3 paczki delicjiSposób przygotowania:1.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, stopniowo dodajemy
cukier i
żółtka. Na samym końcu wrzucamy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. (na złoty kolor). Gdy przestygnie zdejmujemy papier i z powrotem wkładamy do formy.2. Budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak zamiast
mleka zielonego pysia. Gorący wykładamy na upieczony
biszkopt, układamy delicje i pozostawiamy do ostygnięcia masy.3. Jedną
galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance
wody, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy wcześniej przygotowaną
galaretkę, miksujemy. Masę wylewamy na delicje i wkładamy do lodówki, by stężała.4. Pozostałe dwie
galaretki przygotowujemy w 0,5 litrze
wody, gdy zaczną lekko tężeć wylewamy na masę
śmietanową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.