Wykonanie
Truskawkowych pyszności ciąg dalszy.
Biszkopt w tym cieście jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje.Do
biszkoptu na zwykłej tortownicy potrzebujesz potrzebujesz:- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru- 4
jajek- łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczki
octu- 1 budyniu
śmietankowegoBiałka oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę, dodaj do nich
cukier i mieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Żółtka wymieszaj z
proszkiem do pieczenia i
octem, mikstura zacznie nieco rosnąć, nie martw się, tak musi być. Do
białek dodaj
budyń i
mąkę, nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj
żółtka i dokładnie połącz je z resztą.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp
bułką tartą by zapobiec przyklejeniu się do niej
biszkoptu.Wylej ciasto i puknij tortownicą o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz bez termoobiegu w 190 stopniach C przez minimum 20 minut, najlepiej przed wyjęciem wykonać test patyczkiem do szaszłyków, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Jeśli nie dysponujesz patyczkiem możesz po prostu dotknąć ciasta, gdy środek jest sztywny i tylko trochę się
ugina pod palcem wtedy ciasto jest dobre.
Jeśli nawet zdarzy Ci się nie dopiec tego
biszkoptu to wstaw go znów do piekarnika, wląćz termoobieg i poczekaj kilka minut. Gdy piekłem to ciasto w jakiś
dziwny sposób standardowe 20 min nie wystarczyło, wyjąłem ciasto przekonany, że jak zwykle już się upiekło a ono po chwili upadło i okazało się na środku surowe. Wstawiłem je ponownie do piekarnika, włączyłem termoobieg a po 8 minutach, ku mojemu zaskoczeniu, okazało się, że
biszkopt znów wyrósł i po zakalcu nie ma śladu.Po ostygnięciu przekrój
biszkopt na dwa blaty i nasącz kilkoma łyżkami mocnej
herbaty.Teraz zajmij się
śmietaną i
truskawkami.
Do dekoracji i przełożenia ciasta potrzebujesz:- 500 ml
śmietany 30%- 2
śmietan-fixów (jeśli
śmietana słabo się ubija, w tym wypadku musi być sztywna, inaczej spłynie)-
cukru do smaku- 500g
truskawekŚmietanę ubij z
cukrem,
truskawki umyji przekrój na pół,pamiętaj by pozbyć sięszypułki.
Teraz możesz już składać torcik. Na
biszkopt nałóż
śmietanę, na nią
truskawki,posmaruj je znów
śmietaną by wyrównać warstwę, następnie połóż 2
biszkopt ( w tym momencie warto przełożyć torcikna jakieś podwyższenie by ułatwić sobie rozsmarowywanie
śmietany po bokach),
biszkopt i boki ciasta pokryj
śmietaną, na wierzchu ułóż
truskawki.Smacznego!!!