Wykonanie
Ciasto dla miłośników słodkich wypieków z
chałwą. Przepis pochodzi z blogu Piegusek. Zamiast
polewy czekoladowej, zrobiłam
kakaową i całość posypałam
orzechami.

Składniki:
Biszkopt:6
jajek6 łyżek
cukru8 łyżek
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa chałwowa:20 dag
chałwy (u mnie waniliow a)1 kostka
margaryny4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
rodzynek i posiekanych
orzechów25 ml
alkohol uPolewa:3 łyżki
wody3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao1/4 kostki
margaryny+ s ieka n e
orzechy włoskieSposób przygotowania:1. Robimy
biszkopt: bia łka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym
żółtku,
potem cukier, a na końc u
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto
biszkoptowe pieczemy ok 30-40 minut w 180 st. C.2 .
Miękką margarynę ubijamy na puszystą masę z
cukrem. Następnie dodajemy pokruszoną
chałwę,
alkohol,
rodzynki i
orzechy i mieszamy.3.
Biszko pt kroimy wzdłuż, przekładamy masą
chałwową (można też delikatnie nasączyć ciasto
biszkoptowe zimnym mocnym naparem z
herbaty).4. Robimy polewę: gotujemy
wodę z
cukrem i
kakao, kiedy się po łączy w jednolitą masę, ściągamy z ognia, dodajemy
margarynę i mieszamy, aż
margaryna całkiem się rozpuści.5. Polewę wylewamy na cias to, całość posypujemy sieka nymi
orzechami.Smacznego!!!Źródło: Każdy ma jakiegoś bzika