Ostatnio wróciłam od rodzinki obładowana w młode plony ziemi - buraczki, ziemniaczki, cukinię, fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Chciałam przygotować fasolkę inaczej niż z klasyczną bułką tartą i natrafiłam na fajny przepis u Wrotki . Bardzo nam smakowało takie danie więc polecam i Wam serdecznie!Składniki:1 kg fasolki szparagowej4-5 ząbków czosnku3 łyżki oleju lub oliwysólwoda4 łyżki siekanej pietruszkiSposób przygotowania:1. Fasolkę myjemy i odcinamy ogonki.2. Czosnek obieramy.3. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej (oliwę) i dajemy czosnek. Chwilkę podsmażamy.4. Dodajemy fasolkę i całość podlewamy niepełną szklanką wody (u mnie pół szklanki wystarczyło). Całość dusimy pod przykryciem, mieszamy co jakiś czas aż fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje. Na koniec solimy i dodajemy natkę pietruszki.5. Podałam tę fasolkę do młodych ziemniaczków z koperkiem i szklanki maślanki. Myślę, że super smakowałoby również z jajkiem sadzonym :)Smacznego :)