Wykonanie

Jeśli lubicie
fasolkę szparagową i
czosnek -polecam taką
fasolkę.Przepis cytują za Aleex.1 kg
fasolki szparagowej4 - 5 ząbków
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek4 czubate łyżki posiekanej zielonej
pietruszkisólPrzygotować
fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać
oliwę, wycisnąć przez praskę
czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić
fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę
wody.Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy
woda nie wyparowała. posolić i posypać zieloną
pietruszką, Dusić ok. 3 minut. Dobrze ugotowana
fasolka prawie nie zawiera
wody, jest delikatnie oblepiona
czosnkiem z
pietruszką. Można ją podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do
mięsa.