Wykonanie
Uwielbiam
fasolkę szparagową, a jak jest dobrze przyprawiona to tym bardziej. Tutaj
czosnek i
pietruszka dodają jej charakteru i stanowi smaczny dodatek do obiadu. Co do ilości
natki i
czosnku, to nie trzeba się tak
kurczowo ich trzymać - w oryginale na 1kg
fasolki były 4 ząbki
czosnku i 4 łyżki
natki, niepełna szklanka
wody, wg mnie to za mało.
Fasolka po grecku300 g
fasolki szparagowej4 ząbki
czosnku (jak ktoś lubi, może dać więcej oczywiście)4 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól2 łyżki
oliwy lub
olejupół szklanki
wodyFasolkę umyć, odciąć końcówki.
Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno pokroić. W szerokim garnku rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić
fasolkę i zalać
wodą, wymieszać i przykryć. Dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać posiekaną
natkę pietruszki. Wymieszać, posolić do smaku, dusić pod przykryciem do miękkości
fasolki. Co jakiś czas wymieszać, sprawdzając czy nie wygotowała się
woda (w razie czego dolać).

Co do nazwy, to pod taką trafiła do nas do domu i już tak zostało, więc nie wnikam w jej stopień powiązań z kuchnią grecką ;) Smacznego!