ßßß
Składniki:mięso obrane z dwóch udek z rosołu15 dag mrożonych brokułów10 dag mrożonej czerwonej papryki1 cebulakawałek pora15 dag tartego żółtego sera1 niepełna szklanka mleka1 łyżka masła1 łyżka mąkizioła prowansalskiesól, pieprzolej6 sztuk pokruszonych krakersów (w oryginale ok 2-ch szklanek)Sposób przygotowania:1. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili mięso. Dorzucić również mrożoną paprykę, dusić chwilę razem.2. W osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru gotować brokuły przez 3 minuty. Odcedzić.3. Przygotować sos: na maśle zrumienić mąkę, dolać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Dodać tarty żółty ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Na końcu dodać zioła prowansalskie, można doprawić pieprzem i ewentualnie solą.4. Połowę sosu wymieszać z mięsem, a drugą z brokułami. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć mięso, a na to warzywa. Posypać pokruszonymi krakersami. Zapiec w piekarniku w 180 st. C przez około 25 minut. Serwować na ciepło.
Smacznego :)Źródło: Mirabelkowy blog