Wykonanie
Przepis, który kiedyś znalazłam u Mirabelki doczekał się w końcu realizacji. Nie obyło się bez moich zmian, a to dlatego, że nie miałam odpowiedniej ilości
krakersów, ani gotowej
mieszanki warzyw. Zrobiłam z tego, co udało mi się wyszperać z zamrażarki. Wyszło pyszne danie - szczególnie smakowało mężowi. To kolejna ciekawa propozycja na "utylizację" udek z rosołu.
Składniki:
mięso obrane z dwóch udek z rosołu15 dag
mrożonych brokułów10 dag mrożonej
czerwonej papryki1
cebulakawałek
pora15 dag tartego
żółtego sera1 niepełna szklanka
mleka1 łyżka
masła1 łyżka
mąkizioła prowansalskiesól,
pieprzolej6 sztuk pokruszonych
krakersów (w oryginale ok 2-ch szklanek)Sposób przygotowania:1.
Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić posiekaną
cebulę, a po chwili
mięso. Dorzucić również mrożoną
paprykę, dusić chwilę razem.2. W osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru gotować
brokuły przez 3 minuty. Odcedzić.3. Przygotować sos: na
maśle zrumienić
mąkę, dolać
mleko i mieszać aż zgęstnieje. Dodać tarty
żółty ser i mieszać do rozpuszczenia
sera. Na końcu dodać
zioła prowansalskie, można doprawić
pieprzem i ewentualnie
solą.4. Połowę sosu wymieszać z
mięsem, a drugą z
brokułami. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć
mięso, a na to warzywa. Posypać pokruszonymi
krakersami. Zapiec w piekarniku w 180 st. C przez około 25 minut. Serwować na ciepło.
Smacznego :)Źródło: Mirabelkowy blog