Wykonanie
Przewspaniałe danie
rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi, gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama, ale przede wszystkim dlatego, że właśnie przypomina mi kuchnię mojej mamy :) Gorąco pozdrawiam
panią Danusię, a tymczasem zapraszam na
rybę!


Składniki:1 duży
filet z dorsza1
porzioła prowansalskiesól,
pieprzolejgałka muszkatołowa2 łyżki
mąki2 łyżki
masła1 szklanka
mlekaser żółtymasło do posmarowania naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożoną
rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy
solą pieprzem i
ziołami prowansalskimi.2. Naczynie smarujemy
masłem, układamy
rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i
rybę pieczemy ok. 15 minut, aż puści sok.3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła
ryba. Będzie nam potrzebny.4.
Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z
olejem, doprawiamy
solą i
pieprzem i chwilę smażymy.5. Na
rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy
pora.6. Robimy
sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy
mleko, trochę płynu z
ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.7.
Rybę i
pora polać
sosem beszamelowym, posypać tartym
żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się
sera.8.
Rybę podajemy np. z surówką i
ziemniakami.Smacznego!!!

Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia!