Wykonanie

Uwielbiam
ryby w każdej postaci, chociaż nie jadam ich zbyt często. Ostatnio jednak naszła nas ochota na pieczoną
rybkę. Pojechaliśmy na zakupy i trafił nam się piekny
dorsz. Na początku nie miałam na niego pomysłu, ale gdy gdy weszłam na dział z warzywami w rękę wpadły mi od razu
pory i już wiedziałam, że to właśnie one będą dodatkiem do naszej pieczonej
rybki.Składniki (3 duże porcje lub 4 małe):- 500 g
filetów z dorsza- 2 duże
pory- łyżka
masła(do smażenia
ryby)+ 2 łyżki
masła (do
porów)-
sól,
pieprz (u mnie
cytrynowy)- 4 łyżki
mąki- 1,5 szklanki
mleka- 1,5 szklanki
mleka- 50 g
żółtego seraFilety z dorsza płuczemy i osuszamy po czym przyprawiamy
solą i
pieprzem.Smażymy na klarowanym
maśle aż
ryba zezłoci się z obu stron.Usmażoną
rybę układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pory kroimy w cienkie plasterki i smażymy na
maśle aż zmiękną. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotowe
pory układamy na podsmażonym wcześniej
dorszu.Przygotowujemy beszamel. Rozpuszczamy
masło, wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy szklankę
mleka cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku
solą i
pieprzem (niektórzy dodają też
gałkę muszkatołową, której ja osobiście nie lubię).
Rybę i
pory polewamy równomiernie naszym
sosem beszamelowym po czym posypujemy
startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 25-30min.

Ostatnio jedliśmy ją z
brązowym ryżem i surówką z
marchewki i
jabłka. Jak dla mnie te dodatki świetnie podkreślają smak pieczonego
dorsza.