ßßß
Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki mąki krupczatkipół szklanki cukru pudru4 żółtka1 margaryna2 łyżka smalcu (pominęłam)2 łyżki kwaśniej śmietany1 cukier waniliowy2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1,2 kg jabłekcynamon1 galaretka cytrynowa (w proszku)1 łyżka kaszy mannycukier (pominęłam)Beza:4 białka3/4 szklanki cukru1 kisiel cytrynowy (w proszku)Sposób przygotowania:1. Obie mąki, tłuszcze, cukry i proszek do pieczenia dobrze posiekać nożem, następnie rozetrzeć w dłoniach. Zrobić wgłębienie, dodać żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto (ale nie za długo).2. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę i podpiec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. Resztę ciasta zamrozić. Podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej.3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać galaretkę, kaszę manną, cynamon do smaku, ewentualnie cukier i wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.4. Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kisiel i wymieszać. Białka wyłożyć na jabłka. A na białka ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.5. Całość pieczemy 40-50 minut w 170-180 st. C.
Smacznego :)