Wykonanie
Przepis na tą szarlotkę moja mama dostała od jednej z zakonnic. Tak też sobie ją nazwaliśmy od nazwy zgromadzenia w naszym
mieście. Polecam to ciasto serdecznie, nie wymaga dużo pracy, a jest naprawdę wyśmienite.

Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki krupczatkipół szklanki
cukru pudru4
żółtka1
margaryna2 łyżka
smalcu (pominęłam)2 łyżki kwaśniej
śmietany1
cukier waniliowy2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1,2 kg
jabłekcynamon1
galaretka cytrynowa (w proszku)1 łyżka
kaszy mannycukier (pominęłam)
Beza:4
białka3/4 szklanki
cukru1
kisiel cytrynowy (w proszku)Sposób przygotowania:1. Obie
mąki, tłuszcze,
cukry i
proszek do pieczenia dobrze posiekać nożem, następnie rozetrzeć w dłoniach. Zrobić wgłębienie, dodać
żółtka i
śmietanę i wyrobić ciasto (ale nie za długo).2. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę i podpiec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. Resztę ciasta zamrozić. Podpieczone ciasto posypać cienką warstwą
bułki tartej.3.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać
galaretkę,
kaszę manną,
cynamon do smaku, ewentualnie
cukier i wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.4.
Białka ubić z
cukrem, na koniec dodać
kisiel i wymieszać.
Białka wyłożyć na
jabłka. A na
białka ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.5. Całość pieczemy 40-50 minut w 170-180 st. C.

Smacznego :)