ßßß
Składniki:4 żółtka2 szklanki mąki¾ szklanki cukru20 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka smalcu25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych1 ½ kg jabłek1 szklanka cukrutłuszcz i posypka do formycukier waniliowy lub cynamonSkładniki na piankę:4 białka½ szklanki cukru pudruWykonanie:Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni około 20 minut