Często na różnych forach internetowych spotykałam się z problemem mokrego ciasta w szarlotkach. Podczas pieczenia woda z jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec.Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :)Moim ulubionym patentem na kruche ciasto w szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatkówcynamonowych. Komponują się idealnie!Składniki:4 żółtka2 szklanki mąki¾ szklanki cukru20 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka smalcu25 dag płatków śniadaniowychcynamonowych1 ½ kg jabłek1 szklanka cukrutłuszcz i posypka do formycukier waniliowy lub cynamonSkładniki na piankę:4 białka½ szklanki cukru pudruWykonanie:Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni około 20 minut