ßßß
Składniki:250 ml mleka150 ml wody, najlepiej gazowanej2 jajka250 g mąkisólFarsz:pół główki białej kapusty30-40 dag pieczarek1 cebulasól, pieprzmajeranek i inne ulubione przyprawyDo panierki:mleko1 jajkobułka tartaolejSposób przygotowania:1. Przygotować ciasto naleśniki i usmażyć.2. Pół główki kapusty przekroić na 2-3 części i ugotować w wodzie do miękkości.3. W międzyczasie obrać pieczarki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę posiekać i zrumienić na patelni. Dodać pieczarki i dusić do odparowania wody z pieczarek.4. Przestudzoną ugotowaną kapustę wycisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą. Wszystko przełożyć do rondelka lub na patelnię i doprawić do smaku. Chwilę razem dusić by odparował nadmiar wody z kapusty.5. Naleśniki smarować farszem, składać, panierować najpierw w mleku z jajkiem, a potem w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety można schować do lodówki, zamrozić w zamrażarce lub bezpośrednio zrumienić na oleju i podawać.
Smacznego :)