Wykonanie
Najbardziej lubię krokiety ze
słodką kapustą. Farsz przygotowuję według receptury mojej mamy. Farszu robię zawsze więcej ponieważ można go zamrozić i kiedyś ponownie wykorzystać do krokietów lub też do łazanek.
Składniki:250 ml
mleka150 ml
wody, najlepiej gazowanej2
jajka250 g
mąkisólFarsz:pół główki
białej kapusty30-40 dag
pieczarek1
cebulasól,
pieprzmajeranek i inne ulubione
przyprawyDo panierki:
mleko1
jajkobułka tartaolejSposób przygotowania:1. Przygotować ciasto naleśniki i usmażyć.2. Pół główki
kapusty przekroić na 2-3 części i ugotować w wodzie do miękkości.3. W międzyczasie obrać
pieczarki, zetrzeć na tarce jarzynowej.
Cebulę posiekać i zrumienić na patelni. Dodać
pieczarki i dusić do odparowania
wody z
pieczarek.4. Przestudzoną ugotowaną
kapustę wycisnąć z nadmiaru
wody i zmielić w maszynce do
mięsa. Dodać przygotowane wcześniej
pieczarki z
cebulą. Wszystko przełożyć do rondelka lub na patelnię i doprawić do smaku. Chwilę razem dusić by odparował nadmiar
wody z
kapusty.5. Naleśniki smarować farszem, składać, panierować najpierw w
mleku z
jajkiem, a
potem w
bułce tartej. Tak przygotowane krokiety można schować do lodówki, zamrozić w zamrażarce lub bezpośrednio zrumienić na
oleju i podawać.
Smacznego :)