Wykonanie
Wszystko co dobre szybko się kończy...Właśnie dziś oficjalnie kończy mi się urlop macierzyński :( Od poniedziałku wracam do pracy. Więc na zakończenie tego pięknego okresu zapraszam Was na przepyszne ciasto! Ciasto
cappuccino to prawdziwy HIT - ma wielu wielbicieli wśród moich znajomych i członków rodziny. Po raz pierwszy piekłam go na Chrzest Św. mojej córeczki i od tego momentu gości na naszych stołach podczas różnych uroczystości. Gorąco polecam!!! Naprawdę warto wypróbować ten przepis :)


Składniki:
Biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej (można dać część
mąki ziemniaczanej)1 opakowanie budyniu
waniliowego lub
śmietankowego3 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat waniliowyMasa budyniowa:1
budyń śmietankowy lub
waniliowy2 łyżki
cukru0,5 kostki
margaryny lub
masła1,5 szklanki
mleka (ok 400 ml)Masa
cappuccino:60 g dowolnej
kawy cappuccino1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (można pominąć)2
śmietany śnieżki400 ml
mleka3 łyżeczki
żelatynySposób przygotowania:1. Przygotować
biszkopt: ubić
białka z odrobiną
soli, dodawać
żółtka,
cukier, aromat, delikatnie wmieszać
mąkę, suchy
budyń,
kakao i
proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.2. Ugotować
budyń. Wystudzony zmiksować z
margaryną.3. Przygotować masę
cappuccino: zagotować
mleko, rozpuścić
kawę cappuccino i rozpuszczalną, wystudzić. Jak będzie zimne wsypać
śnieżki i ubić.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej
wody, wystudzić i wmieszać do masy.Uwaga! Gotowe
biszkopty można nasączyć ponczem: 1 szklanka
wody +
sok z cytryny + 1 łyżka
cukru.Przełożenie ciasta od dołu:połowa
biszkoptumasa budyniowamasa
cappuccino (odłożyć trochę do dekoracji)połowa
biszkoptureszta masy kawowejGotowe ciasto posypać tartą
czekoladą lub posypką
czekoladową.SMACZNEGO :)

Źródło: Smak domu...