Wykonanie

Są tu jacyś wielbiciele fast-foodów? Jestem pewna, że tak. Ja sama po prostu kocham pizzę i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Na szczęście jest na to recepta - lżejsza wersja tradycyjnej pizzy, którą można jeść spokojnie bez żadnych wyrzutów sumienia. Spód jest dosyć oryginalny, ale uwierzcie, że po nałożeniu dodatków w niczym nie ustępuje tradycyjnemu odpowiednikowi. Samo zdrowie!:)Składniki (2 porcje)2 małe
cukinie (łącznie ok. 400 g)2
jajka M4 łyżki
mąki (ja miałam niestety jedynie białą pod ręką, ale myślę że ciemna sprawdzi się dobrze, a nawet lepiej no i zdrowiej)2 łyżki
otrębów2 łyżki
siemienia lnianegoszczypta
soliprzecier pomidorowy - może być dobrej jakości
keczup, kwestia gustu
przyprawa do pizzy (ewentualnie osobno
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
czosnek,
suszone warzywa)Dodatki. U mnie:
pieczarki ok.300 g - podduszamy do całkowitego odparowania
wodymozzarella kula 125 g - można też użyć odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza1
cebulapapryka, garść
rukoli1.
Cukinie ścieramy na grubych oczkach, następnie odcedzamy (najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar
wody).2. Dodajemy
jajka,
mąkę i zmielone np. blenderem
otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę (ok.40cm średnicy) na kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące).3. Pieczemy... no właśnie ciężko mi dokładnie określić, ile i w jakiej temperaturze, ponieważ niestety mam piekarnik starej daty, w którym wszystko muszę robić na wyczucie. Powinna się piec mniej więcej 20 minut w 180 stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto powinno
mieć chrupiące brzegi.4. Po upieczeniu na spód nakładamy przecier/keczup i posypujemy
przyprawą do pizzy. Nakładamy wcześniej podduszone
pieczarki z
cebulą i cienkie plastry
mozzarelli.5. Pieczemy w 180 stopniach do roztopienia
sera. Po wyjęciu posypujemy
rukolą.1 porcja (widoczna na zdjęciu) zawiera:470 kcal; 34,1 g
białka; 20,5 g tłuszczów; 41,6 g węglowodanów; 3 g błonnika
