Wykonanie
Makaronu jeszcze nie zdarzyło mi się robić według konkretnego przepisu. Zawsze jest to totalny spontan, przez co nigdy nie wychodzi dwa
razy taki sam. Tym razem oczyma wyobraźni widziałam podduszonego na masełku
pora... i od tego się zaczęło. Skutki wyszły bardzo smaczne :)- ok. 10 cm białej części
pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej
cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego
przecieru pomidorowego- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej-
włoszczyzna z rosołu (2
marchewki,
pietruszka, kawałeczek
selera, pokrojone w kostkę)-
parmezan- kilka łyżek
śmietany (opcjonalnie)
Pora i
cebulkę podsmażyłam na
maśle, następnie zalałam małą ilością
wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki,
sól,
pieprz,
oregano,
bazylię, łyżeczkę
cukru i wszystko pogotowałam kilka minut.
Makaron - (w
sumie może być dowolny) ugotowałam al dente.Wymieszałam
makaron z sosem, posypałam
parmezanem. Podałam. Całość zabrała ok. 20 minut ze zmywaniem.