Wykonanie
Te racuszki-placuszki są świetne na śniadanie. Można do nich dodać różne
owoce np
jabłka,
banany,
gruszki,
wiórki kokosowe, listki
mięty czy
rodzynki, ale bez dodatków też są przepyszne.Przepis znalazłam w książce "Kuchnie malowane
sercem" i lekko go zmodyfikowałam, to jest kwaśne
mleko zastąpiłam po prostu
sojowym. Najlepsze na ciepło!Składniki na dwie osoby :Szklanka
mąki1/4 szklanki
kaszy manny1/4 łyżki
proszku do pieczeniaolej do smażenia
mleko sojoweew. dodatki drobno pokrojone w plasterki
owoce,
rodzynki,
wiórki kokosowe,
mięta,
aromaty do ciast, itdWszystkie suche składniki mieszamy w misce i dodajemy tyle
mleka sojowego, aby powstało nam ciasto o konsystencji gęstego budyniu, a na koniec ciasto łączymy z dodatkami. Na rozgrzany
olej kładziemy ciasto łyżką, formujemy placuszki ( dobra jest do tego patelnia do
jajek sadzonych :) ) i smażymy z dwóch stron. Jemy ciepłe na przykład z
cukrem pudrem,
dżemem lub czymkolwiek na co mamy ochotę.