ßßß
Nowa edycja australijskiego Masterchefa, i nowy przepis Garego na tartę. Ja zrobiłam ją z rabarbarem - on ze świeżymi figami. Świetnie nadają się również gruszki, śliwki.Składniki na kruche ciasto:120 g masła30 g cukru pudruszczypta soli240 g mąki1 jajko1 żółtkoSkładniki na pistacjową kruszonkę:35 g obranych pistacji40 g cukru40 g mąki30 g masłaSkładniki na migdałowe nadzienie:120 g miękkiego masła120 g cukru pudru2 jajka1 żółtko40 g mąki1 łyżka amaretto2 łyżki pasty pistacjowej (ja pominęłam)120 g mielonych migdałówstarta skórka z 1 cytrynySkładniki dodatkowe:rabarbar lub inne owocemiódKruche ciasto:Zimne pokrojone w kostkę masło wrzucić do robota kuchennego z założonym podwójnym nożem, dodać cukier puder, szczyptę soli - zmiksować. Dodać mąkę - zmiksować. Na koniec dodać jajko i żółtko i również zmiksować.Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość 4 - 6 mm. Wyłożyć nim formę do tarty* (najlepiej zrobić to nawijając ciasto na wałek), przykryć papierem do pieczenia na który wysypać fasole lub groch.Pi ec w 160 ° C przez 12 min, aż zmieni kolor na złoty. Ostudzić*Gary użył prostokątnej formy 35 x 7 cm. Ja zrobiłam tartę z podwójnej ilości składników i użyłam formy 37 x 24 cm.Pistacjowa kruszonka:Pistację zblanszować, osuszyć i zmielić (ja tylko zmieliłam i też wyszła pyszna kruszonka), wsypać do miski. Dodać mąkę, cukier i masło, wyrobić aż składniki się połączą i powstanie grudkowe ciasto (kruszonka). Kruszonkę przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 160 ° C przez 6 min.Migdałowe nadzienie:W misce masło z cukrem pudrem utrzeć robotem kuchennym na puszystą masę. Dodać jajka i żółtko nie przerywając ucierania - połączyć składniki. Dodać pastę pistacjową, amaretto, przesianą mąkę, mielone migdały, starą skórkę z cytryny - ucierać, aż składniki się połączą.Na zimny spód tarty wyłożyć migdałowe nadzienie do 3/4 wysokości. Rabarbar obrać, pokropić i wyłożyć nim wierzch tarty lekko wciskając.Piec w 160 ° C przez 25 min. Ciepłą tartę wyjąć z piekarnika posmarować wierzch miodem i posypać pistacjową kruszonką. Przestudzić.Smacznego :)
Źródło przepisu: Gary Mehigan - Fig Tart with Pistachio Crumble and Double Cream