ßßß

Składniki:ciasto:60 g nieobranych migdałów,3/4 szklanki mąki pszennej,1/4 szklanki cukru pudru,50 g zimnego masła,1 żółtko,3 łyżki oliwy,szczypta soli.masa:3 cytryny,3/4 szklanki cukru,2 łyżeczki mąki kukurydzianej,3 jajka,50 g masła,2 łyżki oliwy.Wykonanie:Migdały mielimy w blenderze. Następnie w dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy żółtko i oliwę. Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją przygotowanym wcześniej ciastem. Nakłuwamy widelczykiem i wstawiamy na około 1/2 godziny do lodówki (optymalnie). Następnie wstawiamy do rozgrzanego do około 150 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut (aż ciasto uzyska złoty kolor). Czekamy, aż ciasto wystygnie, przygotowując międzyczasie masę cytrynową. Ścieramy skórkę z dwóch cytryn, a z wszystkich wyciskamy sok. Całość miksujemy wraz z jajkami, cukrem i mąką kukurydzianą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, nie przerywając mieszania! Po zdjęciu z ognia dodajemy małymi porcjami masło i wlewamy oliwę, stale mieszając aż składniki połączą się z masą.Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na kruchym cieście, a gdy ostygnie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!Zmodyfikowany przepis z: KUCHNIA nr 1-2013