Wykonanie
Dziś mija pierwszy rok mojej blogowej przygody. Z tej okazji przygotowałam tort, taki jak lubię w wersji wytrawnej;). Tort kanapkowy składa się z kilku warstw
pieczywa, które mogą być przełożone:
wędzonym łososiem, gravlaxem,
śledziem,
krewetkami, gotowanymi
jajkami,
korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek
majonezu,
jogurtu lub
serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania.Najczęściej tort kanapkowy ma kształt prostokąta, na który składa się kilka kromek
chleba tostowego (jego wielkość zależy tylko od Was;).
Chleb okraja się ze skórek i układa kromki tak, aby ściśle przylegały do siebie. Następnie nakładana jest warstwa nadzienia, na którym układa się kolejną warstwę
chleba.Wysokość
tortu jest dowolna, ale najłatwiej pokroić go gdy składa się z 3 warstw nadzienia i 4 warstw
chleba. Nadzienie nie powinno być zbyt wilgotne, ponieważ
chleb tostowy łatwo rozmięka.
Majonezu czy
jogurt najlepiej dodawać do składników nadzienia tylko tyle, aby się połączyły.Po ułożeniu wszystkich warstw
tortu, wierzch i boki posmarować
majonezem lub
serkiem twarogowym i udekorować.




Składniki na tort wersji mini:4 kromki
chleba tostowegoWarstwa tuńczykowa:1/2 filiżanki
tuńczyka w sosie własnym1
korniszonkawałek
czerwonej cebuli lub
dymka1-2 płaskie łyżki
serka twarogowegopieprz i ewentualnie nieco
soli do smakuWarstwa łososiowa:4 plastry
wędzonego łososia1 czubata łyżka siekanego
koperku1-2 płaskie łyżki
serka twarogowego jogurtowego i
jogurtu naturalnego (2:1) + 1 łyżeczka
chrzanupieprz i ewentualnie nieco
soli do smakuWarstwa jajeczna:1 ugotowane
jajko eko1 łyżka
majonezu1 łyżka posiekanej
natki pietruszkipieprz i
sól do smakuKrem do
tortu:100 g
serka twarogowego (użyłam
jogurtowego Almette)3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka tartego
chrzanuPrzybranie
tortu:
kawiorwędzony łosośświeży
ogórekkopereksałataPrzygotowanie:Z kromek
chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów.Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw
tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba drobno posiekać i dodać
serek,
majonez lub
jogurt i doprawić do smaku.Tort należy układać na talerzu, na którym będzie podawany, ponieważ po zrobieniu, trudno go przełożyć.Na paterce ułożyć kromkę
chleba, nałożyć ok. 1 cm warstwę nadzienia
tuńczykowego i przykryć równo kolejną kromką
chleba.Następnie nałożyć warstwę łososiową i przykryć kromką
chleba.Nałożyć warstwę jajeczną i przykryć kromką
chleba.Wierzch i boki
tortu posmarować równomiernie kremem z
serka i udekorować.Tort schłodzić w lodówce, przez ok. 2 godziny.Jeśli chcecie przygotowac duży tort, składający się z wielu kromek
chleba, trzeba postąpić z nim nieco inaczej. Po ułożeniu wszystkich warstw
chleba i nadzienia, należy tort owinąć ściśle folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Po tym czasie tort będzie zwięzły i można go smarować kremem i dekorować.Smacznego