ßßß



Składniki na tort wersji mini:4 kromki chleba tostowegoWarstwa tuńczykowa:1/2 filiżanki tuńczyka w sosie własnym1 korniszonkawałek czerwonej cebuli lub dymka1-2 płaskie łyżki serka twarogowegopieprz i ewentualnie nieco soli do smakuWarstwa łososiowa:4 plastry wędzonego łososia1 czubata łyżka siekanego koperku1-2 płaskie łyżki serka twarogowego jogurtowego i jogurtu naturalnego (2:1) + 1 łyżeczka chrzanupieprz i ewentualnie nieco soli do smakuWarstwa jajeczna:1 ugotowane jajko eko1 łyżka majonezu1 łyżka posiekanej natki pietruszkipieprz i sól do smakuKrem do tortu:100 g serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette)3 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka tartego chrzanuPrzybranie tortu:kawiorwędzony łosośświeży ogórekkopereksałataPrzygotowanie:Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów.Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba drobno posiekać i dodać serek, majonez lub jogurt i doprawić do smaku.Tort należy układać na talerzu, na którym będzie podawany, ponieważ po zrobieniu, trudno go przełożyć.Na paterce ułożyć kromkę chleba, nałożyć ok. 1 cm warstwę nadzienia tuńczykowego i przykryć równo kolejną kromką chleba.Następnie nałożyć warstwę łososiową i przykryć kromką chleba.Nałożyć warstwę jajeczną i przykryć kromką chleba.Wierzch i boki tortu posmarować równomiernie kremem z serka i udekorować.Tort schłodzić w lodówce, przez ok. 2 godziny.Jeśli chcecie przygotowac duży tort, składający się z wielu kromek chleba, trzeba postąpić z nim nieco inaczej. Po ułożeniu wszystkich warstw chleba i nadzienia, należy tort owinąć ściśle folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Po tym czasie tort będzie zwięzły i można go smarować kremem i dekorować.Smacznego