Wykonanie
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami, to świetna propozycja na obiad lub kolację. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko
soli i
pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania
marchewki cynamonem,
pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków.Jeśli po obiedzie zostanie trochę
kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanejkawałek dyni Hokkaido (ok. 20 dkg)2
marchewki1
pietruszka1
czerwona papryka1 biała lub
żółta papryka1 mała
cebulaolej rzepakowydo smaku: kumin,
kolendra,
cynamon, wędzona
papryka,
sól,
pieprznatka pietruszkiewentualnie:
zielone oliwki,
korniszony,
kaparyPrzygotowanie:
Kaszę zagotować z 3 szklankami lekko posolonej
wody. Gdy
kasza zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 20 minut.
Marchewki i
pietruszkę obrać, pokroić na plastry a następnie na słupki.
Marchewkę oprószyć
cynamonem.
Pietruszkę posypać
kolendrą.
Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić trochę grubiej niż
marchewkę (
dynia szybciej się piecze niż
marchew).
Cebulę obrać i pokroić cienkie plastry. Z
papryki usunąć nasiona i pokroić w plastry.Ułożyć warzywa w naczyniu do pieczenia, skropić
olejem, posypać kuminem, wędzona
papryką,
pieprzem.Piec warzywa do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Trudno określić czas pieczenia, zależy jak grubo pokrojone są warzywa. Przed zakończeniem pieczenia trzeba sprawdzić widelcem, czy warzywa są miękkie.Uwaga! W naczyniu do pieczenia ułożyć cienką warstwę warzyw, aby się ładnie i szybko upiekły. Gdy warzyw będzie w naczyniu zbyt dużo, będą się dusiły w sosie własnym, nie upieką się.Upieczone warzywa posolić, podać z gorącą
kaszą jaglaną, posypane
natką pietruszki.
Słodycz warzyw można przełamać dodając
oliwki lub inny kwaśny dodatek jaki lubicie.Smacznego