Wykonanie

Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe
ziemniaki ( bez podgotowania ) nie upieką się w piekarniku nawet za sto lat. Pani siedząca obok mnie wypowiadała to z takim przekonaniem, że pozostałe osoby znacznie jej przytakiwały. Ja jako osoba deczko nieśmiała zajęłam się tym po co tam przyszłam, czyli włosami , czy nie za krótkie, czy nie za jasne, czy na ten bok, czy może nie. A dyskusja trwała i koniec końców był taki, że
Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :) Hmm.... Wracając do
ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od
pory roku i gatunku samych
ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one
młode, czy stare, czy
sałatkowe czy inne insze odmiany :)Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę.Jeszcze nie poznałam osoby, której by nie zasmakowały. Już pomijam ich atuty : dużo zdrowsze od gotowych, czy nie, smażonych w głębokim
oleju frytek, czy gotowanych z
wody, gdzie wszystkie minerały i witaminy wylewamy do zlewu odcedzając
ziemniaki. No i na koniec... są po prostu dużo smaczniejsze :)Pieczone
ziemniaki podaję zazwyczaj do
pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu (
Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze ) z dodatkiem ulubionej surówki. Jako samodzielne danie smakują wybornie popijane
kefirem lub
maślanką. A i podawane z ulubionym
sosem czosnkowym, czy
keczupem są pyszniaste :)PolecamSkładniki-1 kg
ziemniaków- 2 łyżki
oleju-
sól, domowa
wegeta,
papryka czerwona mielona,
majeranek,
czosnek mielonyWykonanie
Ziemniaki obieram, dokładnie płuczę, kroję w cząstki, trochę grubsze jak tradycyjne frytki, osuszam papierowymi ręczniczkami. Przekładam do większego naczynia ( u mnie wysoki garnek ), polewam
olejem, dodaje wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszam, najlepiej przy pomocy rąk :) Odstawiam na chwilkę, zależy ile mam czasu, wystarczy piętnaście minut. Następnie
ziemniaki przekładam na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do średnio nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.Smacznego :)




Ps. Na moim blogu znajdziecie jeszcze kilka przepisów z pieczonymi ziemniaczkamipodaję
linki, wystarczy w nie kliknąć a otworzą się propozycje :)
Piersi z kurczaka pieczone z
ziemniakami i
papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika.
Biała kiełbasa z piekarnika, pieczona z
ziemniakami,
boczkiem i
cebulą.
Kurczak pieczony z
ziemniakami z piekarnika. Szybkie danie 2w1.Zapraszam :)