ßßß
Biała kiełbasa gości na naszych stołach w czasie świąt pod różną postacią. Dzisiejsze moje danie to doskonała propozycja na szybki obiad, lub obiadokolację i od święta i na co dzień. Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :)Skladniki- 6 białych kiełbas parzonych- 1-1.2 kg ziemniaków- 4 małe cebule- kilka plasterków boczku parzonego- sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona słodka,- olejWykonanieObrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem.Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem, potem danie odkryłam. Potrawa jest gotowa kiedy ziemniaki są miękkie a kiełbasa z boczkiem rumiana i chrupiąca.Smacznego :)