Wykonanie
Wywar, który posłuży nam do zgotowania innej zupy. Gorący proponuję przelać do słoika i po wystudzeniu przechowywać w lodówce, albo w pojemniku plastikowym zamrozić. Uzyskałam podczas filetowania
świeżego łososia kręgosłup z częścią
mięsa, którego byłoby szkoda wyrzucać, także z tych dobroci i jarzyn otrzymałam
bulion wartościowy i bardzo smaczny.Składniki:kręgosłup
łososiacebula - 1 sztuka1
porczosnek - 3 ząbki
marchew - 2 sztuki
pietruszka - korzeńpietruszka - natkakilka listków świeżego
lubczykuliść laurowy - 3 sztuki
ziele angielskie - 3 ziarna
ostra papryczka - 1/4
sól morskapieprz białywoda - około 2 litrówWykonanie:Gotujemy jarzyny razem z
rybą około 2 godzin, tak aby wyciągnąć wszystkie jego walory i aromaty. Przyprawić
solą,
pieprzem (wedle gustu, u mnie były to 2 łyżeczki
soli morskiej i pól łyżeczki
pieprzu). Na koniec przecedzamy dokładnie nasz
wywar oddzielając w ten sposób niepotrzebne ości i wygotowane jarzyny, pozostawiając jedynie samą esencje smaku. Przelewamy do naczyń i gotowe :)Po dodaniu przypraw:
miodu (bądź
cukru trzcinowego),
curry,
kurkumy,
imbiru oraz
sosu sojowego uzyskamy pyszny, aromatyczny rosół z
łososia.

Smacznego.