Wykonanie
Małe cudeńka :) Nie dość, że pyszne to jeszcze pięknie się prezentują, a to za sprawą obłędnego kremu na bazie
jagód,
mascarpone i
bitej śmietany. Krem jest delikatny, niezbyt słodki, po prostu pyszny! Ale to nie koniec jego zalet: ma zwartą konsystencję, jest trwały (na pewno nie spłynie z babeczek), idealnie nadaje się również do przekładania
tortów czy wypełnienia rolady. Oczywiście nie musi być na bazie
jagód - świetnie sprawdzą się także
maliny,
wiśnie,
porzeczki czy
truskawki. Polecam serdecznie, zwłaszcza w wersji z pektyną, ponieważ tężeje błyskawicznie, poza tym będzie jadalny dla wegetarian :). W wersji z
żelatyną zaleca się przygotowanie bazy, czyli żelu
owocowego, dzień przed planowanym zrobieniem kremu.

Składniki (na 15 szt.):Babeczki:2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukruskórka otarta z 1
cytryny (wcześniej umytej i sparzonej)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli2
jajka50 ml
oleju1 szklanka
maślanki (zamiennie:
jogurt naturalny)pół szklanki
jagód1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej - do obtoczenia
jagódKrem
jagodowy:1 szklanka
jagódpół szklanki
cukru2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki
żelatyny)1 łyżka
soku z cytryny250 g
serka mascarpone150 ml schłodzonej
śmietany kremówki 30 lub 36%1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie:Babeczki:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.2.
Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać
mąkę ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej
jagody.

3.
Cukier wymieszać ze
skórką cytrynową.4. Do miski przesiać
mąkę,
sodę i
proszek do pieczenia. Dodać
sól i
cukier cytrynowy. Wymieszać.5. W drugiej misce dokładnie wymieszać
jajka z
maślanką i
olejem.6. Do mokrych składników dodać suche, wszystko razem chwilę mieszać - do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać
jagody.7. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.8. Piec ok. 15 min. Odstawić do wystygnięcia.Krem
jagodowy:9.
Jagody umyć i przełożyć do małego garnka/ rondelka.W wersji z pektyną:10. Połowę
cukru wymieszać z pektyną, resztą zasypać
jagody.11.
Jagody z
cukrem podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy
cukier całkowicie się rozpuści.12. Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować.13. Dodać pektynę wymieszaną z
cukrem i mieszać przez ok. 3 min.14. Na koniec dodać
sok z cytryny i dokładnie wymieszać.15. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (nie trzeba wstawiać do lodówki, tężeje błyskawicznie).W wersji z
żelatyną:Pomijamy punkty 10-15 powyżej.10.
Jagody zasypać
cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy
cukier całkowicie się rozpuści. Dodać
sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia.11. Następnie przetrzeć
jagody przez sito.12.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej
wody.13. Do
żelatyny dodać 1 łyżkę masy jagodowej. Wymieszać.14. Mieszankę
żelatyny dodać do pozostałych
jagód, dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.15. Wstawić do lodówki na kilka godz. do stężenia (najlepiej na noc).16. Gdy żel
jagodowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną
śmietanę kremówkę z łyżką
cukru pudru. Wstawić do lodówki.17. Schłodzony żel
jagodowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować.18. Następnie dodać
serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy.19. Na koniec dodać ubitą
śmietanę, ponownie zmiksować.20. Przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki.Źródło/ Inspiracja: jestemwkuchnizarazwracam.blogspot.com (krem)


