Wykonanie
Kolejny prosty wypiek, szybki w przygotowaniu. Bardzo wilgotne i bardzo ciemne ciasto (chociaż zawiera tylko
kakao, a nie
czekoladę), a do tego orzeźwiający, choć dość ciężki słodki krem
cytrynowy. Smaki świetnie się łączą i uzupełniają, więc nie traćcie czasu i włączajcie piekarnik :)WILGOTNE CIASTO
CZEKOLADOWE Z KREMEM
CYTRYNOWYMSkładniki na formę 20-22 cm:160g
mąki120ml
oleju220g
cukru60ml gorącej
wody20g
kakao120ml
maślankijajkołyżeczka
sodyduża szczypta
soliDodatkowo:500g
mascarpone200g
cukru pudruskórka i
sok z cytrynyMąkę,
kakao,
sodę i
sól przesiać i wymieszać.
Jajko wymieszać z
cukrem,
olejem i
maślanką. Wsypać mieszankę mączną i szybko wymieszać, na koniec dodając
wodę. Piec w temperaturze 150°C (20 minut dwie grzałki, kolejne 20-30 – z termoobiegiem) w natłuszczonej i wysypanej
mąką formie. Wystudzić.
Mascarpone wymieszać z
cukrem,
sokiem i
skórką z cytryny, aż znikną wszystkie grudki. Częścią kremu przełożyć ciasto, resztę nałożyć na wierzch. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Przepis dołączam do akcji: