Wykonanie
Będąc na studiach miałam kilka podejść do zupek chińskich. Pachniały nieźle, ale po spróbowaniu i wmuszeniu w siebie kilku łyżek - reszta zawsze lądowała w śmieciach.
Sałatka z zupek chińskich bardzo mnie zaintrygowała - widziałam ją na wielu blogach i zawsze była przez autorów wychwalana. Podobno znika jako pierwsza na każdej imprezie.
Powiem Wam, że ta
sałatka niesamowicie mnie zaskoczyła! Pozytywnie. Jest pyszna. Najlepsza.Oczywiście, skład zupek
mówi sam za siebie, nie są zdrowe, ale czy wszystko co jemy jest zdrowe? Czasem, tak spontanicznie i zupełnie bezmyślnie można zjeść coś pysznego. W takich chwilach polecam szybką
sałatkę z zupek chińskich.
Potrzebujemy:3 opakowania zupek chińskich (u mnie jedna ostra i dwie łagodne)3 łyżki
oleju1 puszka
kukurydzy1
papryka500 g
piersi z kurczaka2 łyżki
majonezuszczypta
chillipieprzMakaron z zupek chińskich kruszymy i zalewamy
wodą. Odstawiamy do napęcznienia, jeżeli cała
woda nie zostanie wchłonięta to przecedzamy przez sitko.
Kurczaka i
paprykę kroimy w kostkę. Do miski wkładamy
kurczaka, wlewamy
olej i wsypujemy proszek z zupek chińskich. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na patelni. Pod konie smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę. Całość podsmażamy do wyparowania
wody z patelni (a właściwie soku, który się wydzieli z
papryki). Przekładamy do naszego
makaronu, dodajemy
kukurydzę,
przyprawy i
majonez. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego:)