ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze brownies i jest pyszne. Mocno czekoladowe, przełamane przez maliny. Majonez w przepisie nieco mnie wystraszył, jednak uspokajam - wcale go nie czuć. Już w surowym cieście "ginie" jego smak, więc tym bardziej po upieczeniu nikt by nie powiedział, że jest tam majonez:)
Malinki miałam mrożone i sprawdziły się świetnie. Polecam Wam to brownies! Robiłam razem z moim Synusiem, który podjadał mi gorzką czekoladę;)
Potrzebujemy:
40 g mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
100 g majonezu
3 jajka
25 g kakao
140 g gorzkiej czekolady
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
garść malin (można je zastąpić również orzechami)
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Nie musimy ubijać długo. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i ciepłą miksujemy razem z jajkami. Dodajemy przesiane składniki i majonez i całość miksujemy. Masa zrobi się bardzo gęsta i lepiąca.
Po zmiksowaniu wykładamy do formy (w przepisie przewidziana była kwadratowa o boku 23 cm, u mnie okrągła, świetnie się sprawdziła) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
Równomiernie rozkładamy ciasto i na wierzch układamy maliny. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 - 35 minut. Ciasto po sprawdzeniu patyczkiem będzie się do niego kleić. Nie wolno piec zbyt długo!
Smacznego!:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/11/malinowe-brownies-na-bazie-majonezu.html