ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Na przyjazd Mamy chciałam przygotować coś wyjątkowego. Wiedziałam już, że zrobię szaszłyki z brzoskwiniowo- nektarynkowym sosem BBQ, ale chciałam jeszcze coś dla Niej upiec. Na tartę trafiłam przypadkiem na blogu słodko - gorzki świat, autorka robiła ją dla swojej Mamy! Pomyślałam, że to jest to, migdały i maliny to coś, co moja M. naprawdę lubi. Myślę, że był to strzał w dziesiątkę, tarta wyszła pyszna. Słodki smak równoważyły kwaskowate maliny. Do tego wygląda "wyjściowo".
Potrzebujemy:
Na ciasto:
250g mąki
55g cukru pudru
150g zimnego masła
1 jajko
Na wypełnienie ciasta:
maliny i jagodę amerykańską do ułożenia na wierzchu
90g masła
100g cukru
1 jajko
100g migdałów w płatkach
1 łyżka mąki
Składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, jajko i pokrojone w kostkę masło zagniatamy ze sobą na dość gładką masę i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę.
Kładziemy na nim papier do pieczenia i coś do obciążenia, np fasolę. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach, następnie papier z fasolą zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 5 minut. W tym czasie miksujemy mikserem wszystkie składniki na wypełnienie.
Gdy upieczony spód przestygnie, wykładamy wypełnienie i na wierzch układamy owoce. Najlepiej dość gęsto. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Gotowe, smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/07/tarta-migdaowo-malinowa-dla-mamy.html