ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe.
Składniki:
*na ciasto:
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
4 jajka
pół szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 łyżeczki cynamonu
*na krem jasny:
300 g śmietany 30%
200 g serka waniliowego
cukier puder do smaku
*na krem pomarańczowy:
1 galaretka pomarańczowa
1 budyń śmietankowy
pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś)
* dekoracja:
kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem
Przygotowanie:
Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę.
Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam.
Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe ciasto wystudziłam.
Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem, dodałam serek waniliowy i delikatnie wymieszałam.
Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty i przełożyłam je przygotowanym kremem.Całość odstawiłam do lodówki.
300 ml soku wlałam do garnka o podgrzałam, a w 200 ml soku rozrobiłam budyń. Gdy sok zaczął się gotować wlałam miksturę budyniową i mieszając gotowałam przez 2 minuty do zgęstnienia.
Zdjęłam masę z ognia, dodałam opakowanie galaretki i wymieszałam dokładnie, aż galaretka się rozpuściła. Krem wystudziłam i chłodny wyłożyłam na wierzch ciasta.
Ostawiłam do stężenia. Pokrojone ciasto dekorowałam wstążkami marchewkowymi.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/10/ciasto-marchewkowe.html