Wykonanie
Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie
pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto
marchewkowe.


Składniki:*na ciasto:2 szklanki
marchewki startej na drobnych oczkach1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej4
jajkapół szklanki
oleju rzepakowegopół szklanki
jogurtu naturalnego1 szklanka
cukru2 łyżeczki
sody oczyszczonej2,5 łyżeczki
cynamonu*na krem jasny:300 g
śmietany 30%200 g
serka waniliowegocukier puder do smaku*na krem
pomarańczowy:1
galaretka pomarańczowa1
budyń śmietankowypół litra soku
marchewkowo-
bananowego (np. Kubuś)* dekoracja:kilkanaście pasków
marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiemPrzygotowanie:Obydwa rodzaje
mąki wymieszałam, dodając
cynamon i
sodę.
Jajka utarłam z
cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli
olej i
jogurt na przemian z
mąką. Na końcu dorzuciłam
marchewkę i delikatnie wymieszałam.Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe ciasto wystudziłam.Schłodzoną
śmietanę ubiłam na sztywno z
cukrem pudrem, dodałam
serek waniliowy i delikatnie wymieszałam.Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty i przełożyłam je przygotowanym kremem.Całość odstawiłam do lodówki.300 ml soku wlałam do garnka o podgrzałam, a w 200 ml soku rozrobiłam
budyń. Gdy sok zaczął się gotować wlałam miksturę budyniową i mieszając gotowałam przez 2 minuty do zgęstnienia.Zdjęłam masę z ognia, dodałam opakowanie
galaretki i wymieszałam dokładnie, aż
galaretka się rozpuściła. Krem wystudziłam i chłodny wyłożyłam na wierzch ciasta.Ostawiłam do stężenia. Pokrojone ciasto dekorowałam wstążkami marchewkowymi.
