Wykonanie
To pierwsze ciasto na słodko z warzywami jakie zrobiłam. Smakuje zachwycająco dobrze! Ma korzenny smak za sprawą
cynamonu i jest wilgotne. Dodatkowo kolorami przypomina, że nieuchronnie zbliża się jesień...Przepis znalazłam u Kasi.

Składniki:Ciasto:4
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju rzepakowego2 szklanki tartej na drobnych oczkach
marchewki2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
cynamonuKrem biały:250 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki 30%cukier puder do smaku
aromat cytrynowyWarstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1
budyń śmietankowy1
galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1.
Jajka ubijamy z
cukrem na puch. Dodajemy
mąkę wymieszaną z
sodą i
cynamonem na przemian z
olejem. Na koniec dodajemy tartą
marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.2.
Śmietankę ubijamy, dodajemy
mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy
budyń. Na gotujący się sok wlewamy
budyń, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy
galaretkę, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.4. Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego!!!Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem